Uutisia
 
Mustavalkoinen kuva, jossa mieshenkilö on kiikkunut puuhun ja ripustaa siihen lankoja.
"Tolppa-apina", kasvavasta kuusesta on tehty puhelinpylväs. Kersantti Mikko Veijalainen, valokuvaaja 1942. Sotamuseo.

Vanhojen kuvien keruukampanjassa etsitään kuvia pohjoisen tietoliikenteestä

28.3.2023 12:50

Onko sinulla vanhoja valokuvia esimerkiksi lennätin- ja puhelinlinjoista, puhelinkeskuksista, lennätin- ja puhelinlaitteista niiden arkikäytössä, lennätin- ja puhelinlinjoihin liittyvistä rakennuksista, niiden rakentamisesta tai purkamisesta? Tai onko tärkeitä muistoja taltioivien valokuvien taustaksi tullut tarkoituksella tai vahingossa puhelinpylväs tai kännykkämasto?

Koneen Säätiön rahoittama hanke ’Tietoliikenneinfrastruktuuri, aika, yhteisö ja arktinen ympäristö’ kerää vanhoja valokuvia Pohjois-Suomesta. Hankkeessa tutkitaan, miten tietoliikenneinfrastruktuurin kehitys vaikuttaa harvaan asuttujen alueiden yhteisöihin ja ihmisten arkeen. 

– Lisäksi meitä kiinnostaa tietää miten ympäröivä luonto ja olosuhteet, kuten lumi ja kylmyys, ovat vaikuttaneet tietoliikenneinfrastruktuuriin ja sen rakentamiseen, sekä minkälaisen jäljen tietoliikenneyhteydet ovat jättäneet ympäristön ja maisemaan, kertoo Leena Rantamaula Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta.

Kuvien kerääminen, käyttö ja tallennus

Jos kuvasi ovat jo digitaalisessa muodossa, voit lähettää ne osoitteeseen tiedekeskus@ulapland.fi  

Paperiset kuvat voi lähettää Lapin Yliopiston Arktiseen keskukseen osoitteeseen: Tiedekeskusnäyttely/Kuvakampanja, Arktinen keskus, Lapin yliopisto, PL 122, 96101, Rovaniemi.

Kerätyt kuvat palautetaan omistajilleen postitse, mutta lisätään digitaalisessa muodossa tiedekeskusnäyttelyn kokoelmaan. Tarvittaessa kokoelmaan lisättyjä digitaalisia kuvia muokataan kuvanlaadun parantamiseksi. Kerättyjä kuvia voidaan hyödyntää hankkeen lopussa järjestettävässä näyttelyssä, hankkeen kotisivuilla ja toteutettavissa julkaisuissa kuvituksena tai aineistona. Valokuvan tekijänoikeudenhaltija mainitaan käytön yhteydessä. Kuvista ei makseta erillistä palkkiota.

– Varsinaisten kuvien lisäksi olemme kiinnostuneita kaikista kuviin liittyvistä tiedoista ja tarinoista. Milloin, missä ja miksi kuva on otettu? Keitä tai mitä kuvassa näkyy? Miltä kuvanottopaikalla näyttää tänä päivänä? Kaikki kuvaan liittyvät tiedot voi lähettää yhdessä kuvien kanssa. Kuvien mukana on hyvä lähettää myös palautusosoite ja yhteystiedot, Rantamaula lisää.

Aikataulu: 
Keruukampanja alkaa maaliskuussa 2023 ja päättyy syyskuun 2023 loppuun mennessä.

Yhteystiedot:

www.arcticcentre.org/kuvakampanja

leena.rantamaula@ulapland.fi, 040 659 8062 

Hankkeen kotisivu: www.arcticcentre.org/FI/arktinentietoliikenne