Uutisia
 
lapinlehmä-kotiseutupäivät.jpg
Kuva: Marko Junttila

Valtakunnallisten kotiseutupäivien retkillä voi tutustua muun muassa taitelijakoteihin ja lapinlehmän tarinaan

4.8.2022 13:46

Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään Rovaniemellä 9.–11. syyskuuta. Ohjelmakattaus on monipuolinen, päiväretkien oppaina toimivat myös Arktisen keskuksen tutkija Päivi Soppela ja kotiseutupäivien suojelija, johtaja Johanna Ikävalko.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton vuoden päätapahtuma. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Rovaniemi-viikon yhteydessä perjantaista sunnuntaihin 9.—11. syyskuuta. Tuolloin koko laaja kaupunki juhlii juuriaan, moninaista kulttuuriaan, historiaansa ja asukkaitaan. 

Rovaniemen kotiseutupäivien suojelijana toimiva Arktisen keskuksen johtaja Johanna Ikävalko muutti Rovaniemelle keväällä 2021. Kotiseutublogissa Ikävalko kirjoittaa, että kotipaikan tekevät ennen kaikkea ihmiset. 

– Rovaniemelle asettuminen on ollut minulle helppoa, koska tänne ovat ihmiset tuoneet tullessaan minulle tärkeitä arvoja: aitoa ja kestävää luontosuhdetta, välitöntä ja ennakkoluulotonta suhtautumista uuteen.

Ikävalko on mukana myös Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan kotimuseoihin suuntautuvalla päiväretkellä Kittilään. Ikävalko vietti Antun isännöimässä Särestössä lähes kaikki lomansa 1980-90 -lukujen taitteessa. Matkalla Särestöniemen museoon hän valottaa kuinka päätyi Särestöön, ja millaisena arki hänelle näyttäytyi silloin, kun vanha Särestö oli täynnä elämää.

Samana päivänä voi valita päiväretken myös Louelle, jonka aikana tutustutaan lapinlehmän tarinaan. Lapinlehmän erikoispiirteistä, historiasta ja nykytilanteesta kertoo biologi ja eläintieteilijä Päivi Soppela, joka on tutkinut alkuperäiskantojen sopeutumista arktiseen ympäristöön sekä näihin lajeihin perustuvia elinkeinoja. Retkellä vieraillaan myös Arctic Ice Cream Factoryssa, joka valmistaa erikoisjäätelöeriä lapinlehmän ravintorikkaasta maidosta.

Rovaniemen kotiseutupäivien koko ohjelma ja lisätiedot

Retki 1: Lapinlehmän tarina — Loue, Arctic Ice Cream Factory

Retki 2: KITTILÄN TAITEILIJAKODIT — Särestöniemi & Palsa

Kattava Kotiseutupäivien osallistumispaketti (120€) on myynnissä 21.8. saakka. Retkille on oma ilmoittautuminen ja osallistumismaksu (Retkiohjelma ja ilmoittautuminen).


Rovaniemen Valtakunnalliset kotiseutupäivät Facebookissa ja Instagramissa @kotiseutupaivat