Uutisia
 
tracks in the snow Strauss-Mazullo Hannah.jpg
Arktiset olosuhteet vaikuttavat arkipäivän käytäntöihin kuten liikkumiseen lumessa. Kuva: Hannah Strauss-Mazzullo

Uusi kirja arjesta ja sopeutumisesta muuttuvassa arktisessa ilmastossa

7.9.2023 14:15

Hannah Strauss-Mazzullon ja Monica Tennbergin toimittama teos "Living and Working with Snow, Ice and Seasons in the Modern Arctic" kokoaa yhteen kertomuksia arkipäivän käytännöistä ja sopeutumiskeinoista muuttuvissa arktisissa talviolosuhteissa.

Kirja sisältää kaiken kaikkiaan yksitoista artikkelia, jotka lähestyvät aihetta eri tieteenalojen näkökumista.

– Pohjoissuomalaiset yhteiskunta- ja luonnontieteilijät ovat tehneet innokkaasti yhteistyötä arktisen alueen arkea käsittelevän uuden julkaisun parissa, kertoo yksi kirjan toimittajista, Hannah Strauss-Mazzullo.

Kirjan luvuissa kuvataan esimerkiksi, miten karjanhoito, kaupunkien lumeen liittyvä kunnossapito ja asukkaat sopeutuvat kylmyyden, lumen ja jään fyysisesti rajoittaviin ja mahdollistaviin piirteisiin.

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkijatohtori Hannah Strauss-Mazzullo ja tutkimusprofessori Monica Tennberg tietoisesti kannustivat kirjoittajia sisällyttämään tutkimusmenetelmiinsä henkilökohtaisen näkökulman siitä, mitä arktisessa ympäristössä työskentely ja liikkuminen heille tarkoittaa.

Kirja vie lukijan mukanaan niin Rovaniemelle, Ouluun kuin eri puolille Lappia kuvaten pohjoisten olosuhteiden aiheuttamia kausittaisia muutoksia ja sopeutumistarpeita liikkumisessa, esimerkkinä talvipyöräily ja nastakenkien käyttö.

– Kriittisen arktisen tutkimuksen mukaisesti kirjan on tarkoitus tarjota ajattelemisen aihetta kaikille niin tutkimusyhteisössä kuin niiden ulkopuolella ja rohkaista keskustelua tulevasta sopeutumisesta muuttuvaan arktiseen ilmastoon paikallisella ja globaalilla tasolla, Tennberg toteaa.

Kirjanjulkaisutilaisuus

Kirja julkaistaan osana Palgrave Macmillanin sarjaa Arctic Encounters ja se esitellään luentosarjassa ”Häiritsevä yhteiskuntatutkimus” perjantaina 15. joulukuuta Lapin yliopistolla luentosalissa C193 (entinen LS10) klo 13-15. Tilaisuus on avoin yleisölle. Tilaisuudessa käytetään sekä suomea että englantia. Tervetuloa tapaamaan kirjoittajia!

Tietoa julkaisusta:

Living and Working with Snow, Ice and Seasons in the Modern Arctic: Everyday Perspectives. Edited by Hannah Strauss-Mazzullo and Monica Tennberg. Palgrave Macmillan. https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-36445-7 Julkaistu verkossa 1. syyskuuta 2023.

Lisätietoja:

Hannah Strauss-Mazzullo, tutkijatohtori
Arktinen Keskus, Pohjoinen poliittinen talous
hannah.strauss-mazzullo(a)ulapland.fi

Monica Tennberg, tutkimusprofessori
Arktinen Keskus, Pohjoinen poliittinen talous
monica.tennberg(a)ulapland.fi