Uutisia
 
Uutiskuva_AGU-Ethical Framework X Social Card.jpg

Uudet ilmastonmuokkaustutkimuksen eettiset periaatteet ohjaavat tutkimusta myös kryosfääristen menetelmien osalta

1.11.2024 13:29

Ilmastointerventioiden tutkimus tarvitsee ohjausta paikallisella, alueellisella ja globaalilla tasolla.

American Geophysical Union (AGU) on yhdessä maailmanlaajuisen asiantuntijapaneelin kanssa laatinut ilmastointerventioiden tutkimuksen eettiset toimintaperiaatteet ilmastonmuokkaustutkimuksen tueksi.

Vastikään julkaistussa raportissa annetaan ohjeita vastuullisen tutkimuksen, ilmasto-oikeudenmukaisuuden, osallistavuuden, avoimuuden ja tietoon pohjautuvan hallinnon varmistamiseksi.

Raportin tavoitteena on ohjeistaa tutkijoita, rahoittajia ja poliittisia päättäjä nykyisessä tilanteessa, jossa kiinnostus ilmastointerventioihin, eli erilaisiin teknisiin ratkaisuihin ilmastonmuutoksen vaikutusten hidastamiseksi, kasvaa. Raportin mukaan tarvitaan vahva tutkittuun tietoon perustuva tietopohja, johon nojaten päätöksiä ilmastonmuokkauksen mahdollisesta roolista osana ilmastonmuutoksen ratkaisuja voidaan tehdä.

Eettisten periaatteiden laatimiseen osallistui suuri joukko asiantuntijoita eri rooleissa. Arktisen keskuksen tutkija Ilona Mettiäinen oli yksi työhön kutsutuista asiantuntijoista. 

– On huomionarvoista, että nämä periaatteet on laadittu ohjaamaan ilmastonmuokkaustutkimusta niin luonnon- kuin yhteiskuntatieteissä.

Raportissa tarkastellaan myös uusia kryosfäärisiä ilmastonmuokkausmenetelmiä jo vakiintuneempien auringonvalon heijastamisen säätelyyn (SRM - Solar Radiation Modification) ja hiilenpoistoon (CDR - Carbon Dioxide Removal) liittyvien tekniikoiden lisäksi. 

Yksi uudemmista tutkimuksen kohteena olevista ilmastonmuokkausmenetelmistä on idea mereen asennettavista pohjaverhoista, joilla voitaisiin estää jäähyllyjen romahtamista ja siten merenpinnan nousua. Mettiäisen mukaan tämä on tärkeä askel ilmastonkorjausmenetelmien tutkimuksessa. 


Lue lisää: 
Ethical Framework Principles for Climate Intervention Research (Eettiset ohjeistukset englanniksi ja usealla muulla kielellä)

Lisätietoja: 
Tutkija Ilona Mettiäinen, Arktinen keskus, Lapin yliopisto ilona.mettiainen(at)ulapland.fi