Uutisia
 
Puhujia ja yleisöä Washingtonin suurlähetystön tilaisuudessa.
Arktiset teemat keräsivät runsaasti kuulijoita Suomen Washingtonin suurlähetystön tiloihin. Kuva: Suomen Washingtonin suurlähetystö.

Suomen arktisuus kiinnosti Kanadassa ja Yhdysvalloissa

21.2.2024 13:06

Kanadan pääkaupungissa Ottawassa ja Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington DC:ssa pidettiin 13.2 ja 15.2 kutsuvierastilaisuudet Arctic Spirit -teemalla. Molemmissa maissa kyseessä oli ensimmäinen kerta, jolloin Suomea tuotiin esiin tällä tavoin arktisena maana Lapin yliopiston ja sen Arktisen keskuksen asiantuntijoiden kertomana.

Suomen suurlähettiläät Kanadassa ja Yhdysvalloissa, Jari Vilén ja Mikko Hautala, kutsuivat tilaisuuksiin molempien maiden arktisia avainhenkilöitä ja muita aiheesta kiinnostuneita sidosryhmiä kuulemaan Suomen arktisesta roolista ja keskustelemaan alueen ajankohtaisista kysymyksistä.

Arktisen alueen turvallisuutta käsitelleissä paneeleissa puhujana oli Arktisen keskuksen vanhempi tutkija Sanna Kopra, joka lähestyi aihetta etenkin Kiinan vaikutuksen ja ilmaston kannalta. Arktisen keskuksen johtajan Johanna Ikävalkon moderoimissa kestävää ja oikeudenmukaista tulevaisuutta koskevissa paneeleissa mukana olivat Arktisen keskuksen vanhempi tutkija Tanja Joona ja Lapin yliopiston matkailututkimuksen professori Outi Rantala. Avauspuheenvuorot Suomesta arktisena maana käytti tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä.

Paneeleissa oli mukana myös Kanadan ja Yhdysvaltain keskeisiä arktisia asiantuntijoita, jotka edustivat niin tutkimuslaitoksia kuin hallintoa, kuten molempien maiden puolustusministeriötä.

Geopoliittiset kysymykset ovat viime aikoina dominoineet arktista keskustelua, ja tapahtumia kiitettiin siitä, että suomalaiset nostivat niiden ohella esiin myös muita näkökulmia. Erityisesti matkailun ja vihreän siirtymän kestävyyteen liittyvät kysymykset avasivat uusia näköaloja yleisölle, sillä siinä korostui yhteisten piirteiden ohella olosuhteiden erilaisuus Pohjois-Amerikan ja Suomen arktisten alueiden välillä. 

Sekä Ottawassa että Washingtonissa kuultiin vahva toivomus siitä, että Suomen Arctic Spirit -henkiset tapahtumat Kanadassa ja Yhdysvalloissa saisivat jatkoa myös tulevaisuudessa. Arctic Spirit -nimi viittaa Rovaniemi Arctic Spirit -konferenssisarjaan, jonka seuraava konferenssi toteutetaan vuoden 2025 aikana.

Puhujia Ottawan tilaisuudessa.
Viikon ensimmäinen kutsuvierastilaisuus järjestettiin Kanadassa, Ottawassa. Kuva: Markku Heikkilä.