Uutisia
 
Korundin esiintymislava ja yleisöä edellisessä Rovaniemi Arctic Spirit konferenssissa.
Arktinen konferenssi järjestetään Rovaniemellä joka toinen vuosi. Tapahtumapaikkoina ovat Korundi ja Arktikum. Kuva: Marko Junttila.

Suomen arktinen päätapahtuma pian jälleen Rovaniemellä

20.10.2023 10:24

Rovaniemi Arctic Spirit -konferenssin järjestelyt ovat loppusuoralla. Tapahtuma tekee marraskuussa Rovaniemestä Suomen arktisen keskustelun keskipisteen. Tämän vuoden teemoissa painottuu etenkin turvallisuustilanne.

Suomen johtavaan arktiseen tapahtumaan, Rovaniemi Arctic Spirit -konferenssiin 13.-15. marraskuuta, on vajaa kuukausi aikaa. Joka toinen vuosi pidettävän konferenssin pääjärjestäjät ovat Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Rovaniemen kaupunki.

– Erilaisten yhteistyökumppanien kiinnostus on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen suurta. Kumppaneina ovat muun muassa ulkoministeriö, EU:n komission Suomen edustusto, useat suurlähetystöt, Ulkopoliittinen instituutti, hybriditurvallisuuskeskus HybridCoE ja monet arktisen yhteistyön ja tutkimuksen verkostot, sanoo konferenssin valmisteluita vetävä Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä.

Konferenssin avauspuhuja on ulkoministeri Elina Valtonen, joka on aikataulusyistä mukana etäyhteydellä. Paikan päällä puhujina ovat muun muassa EU:n arktinen edustaja Clara Ganslandt, Yhdysvaltain puolustusministeriötä edustava Greg Pollock ja Barents Observer -verkkolehden päätoimittaja Thomas Nilsen.

Konferenssin alussa kuullaan katsaus siihen, mitä tapahtui Suomen juuri päättyvän puheenjohtajuuden aikana Barentsin euroarktisessa neuvostossa. Esitapahtumana maanantaina 13. marraskuuta on arktisten dokumenttifilmien matinea ja nuoren polven toimijoiden keskustelu arktisista narratiiveista.

– Koska konferenssin avauspäivä on hyvin tiukkaa turvallisuuskeskustelun sävyttämää ohjelmaa, halusimme esitapahtumalla tuoda esiin myös muita arktisia näkökulmia. Toisena konferenssipäivänä ohjelmassa taas on monia rinnakkaisia sessioita useista ajankohtaisista arktisista teemoista, kuten saamelaisten ilmastopaneelista, vihreästä siirtymästä ja maankäytöstä, sanoo Heikkilä.

Konferenssi pidetään Rovaniemellä Korundissa ja Arktikumissa. Sen tarkempi ohjelma löytyy sivuilta www.rovaniemiarcticspirit.fi. Tapahtumaan odotetaan noin 200 osanottajaa. Ilmoittautuminen on avoinna 25. lokakuuta asti.

Lisätiedot konferenssin järjestäjiltä Arktisessa keskuksessa: 

Tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä markku.heikkila@ulapland.fi; +358 (0)40 484 4300

Konferenssikoordinaattori Helen Honkasaari helen.honkasaari@ulapland.fi; +358 (0)40 513 7026

Viestintäasiantuntija Anne Raja-Hanhela anne.raja-hanhela@ulapland.fi; +358 (0)400 391 337