Uutisia
 
uutiskuva_2.jpg

Selvitys arktisen yhteistyön nykytilanteesta ja vaikutuksista Suomelle

13.6.2022 8:34

Valtioneuvoston kanslia on tilannut Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtamalta työryhmältä taustaselvityksen, jossa tarkastellaan arktisen yhteistyön nykytilannetta ja sen vaikutuksia Suomen kannalta. Selvitys liittyy Suomen Arktisen politiikan strategian seurantaan ja Suomen arktisen politiikan tuleviin tavoitteisiin.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on merkittävällä tavalla vaikuttanut myös arktisen yhteistyön ympäristöön. Uudessa geopoliittisessa tilanteessa arktisen alueen yhteistyön ja kehittämisen suhteen ilmassa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Selvityksessä tarkastellaan sodan vaikutuksia arktisen alueen kansainvälisen yhteistyön eri foorumeihin ja myös kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseen. Työn tavoitteena on selvittää arktisen politiikan tilannekuva.

Arktisen keskuksen tutkijoiden lisäksi työryhmässä ovat mukana Ulkopoliittinen instituutti ja Gaia Consulting Oy. Selvityksen tulokset julkistetaan lokakuun alkupuolella. Työn tutkimuksellista osuutta johtaa tutkimusprofessori Timo Koivurova ja selvitystyötä koordinoi tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä.

Lisätiedot:

Tutkimusprofessori Timo Koivurova, Arktinen keskus
timo.koivurova(at)ulapland.fi; 040 551 9522

Tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä, Arktinen keskus
markku.heikkila(at)ulapland.fi; 040 4844300