Uutisia
 
Kuva julkaisun kannesta, jossa valkoinen lapinlehmä syö kuusen oksaa.

Lappari-elinkeino -hankkeen loppuraportti on julkaistu

9.2.2024 9:50

Julkaisu pohtii uhanalaisen lapinlehmän kasvatuksen nykytilaa ja tulevaisuutta ja esittelee uusinta tietoa lapinlehmän tutkimuksista.

Lapinlehmään perustuvan erikoistumisen mahdollisuudet osana pohjoisia elinkeinoja -hanke päättyi vuonna 2023 ja hankkeen loppuraportti on nyt julkaistu. 

Lapinlehmä eli pohjoissuomenkarja on uhanalainen alkuperäiskarjarotu, joka on hyvin sopeutunut pohjoisiin olosuhteisiin. Raportissa esitellyn hankkeen tarkoituksena oli edistää lapinlehmiin perustuvaa elinkeinotoimintaa monitieteisen tutkimuksen ja käytännön kehittämistyön avulla ja tukea lapinlehmien määrän lisääntymistä maatiloilla. Hankkeessa tutkittiin lapinlehmän kasvatuksen nykytilannetta, maidon ja lihan erityisominaisuuksia ja kasvattajien kokemuksia lapinlehmien pidosta. Lisäksi selvitettiin lapinlehmän pidon ja tuotteiden kannattavuutta.

Loppuraportti on julkaistu Arktisen keskuksen sarjassa ja on vapaasti luettavissa osoitteesta: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-404-1

Lappari-elinkeino -hankkeen verkkosivuilta löytyy myös runsaasti muuta hankkeen tuottamaa materiaalia, kuten esimerkiksi esittelyvideot.


Lisätietoja:

Päivi Soppela
Hankkeen johtaja, erikoistutkija
Lapin yliopisto, Arktinen keskus
paivi.soppela(at)ulapland.fi
puh. 0400 138 805