Kivinäyttely sijoittuu Arktikumin puistoalueen Nelostien puoleiseen osioon. Kuva: Lapin yliopiston Arktinen keskus.
Geologian tutkimuskeskus GTK:n Rovaniemen toimipisteen pihalla esillä ollut kivinäyttely siirtyy Arkikumin puutarhaan muun muassa koululaisten ja matkailijoiden iloksi.
GTK:n Rovaniemen toimipisteen piha-alueella on jo kymmenen vuoden ajan ollut yleisölle avoin kivinäyttely, jossa on ollut nähtävillä sekä tyypillisiä Lapin kiviä että harvinaisuuksia. Kivet ovat kauniita katsella ja näyttelyyn tutustumalla voi samalla oppia kivilajien synnystä.
Kivinäyttely siirtyy Arktikumin puutarhaan, koska Senaattikiinteistöjen omistamissa toimitiloissa tehdään remonttia, jonka jälkeen pihapiirissä ei ole enää riittävästi tilaa. Uusi sijainti on myös kävijöille helpommin saavutettavissa.
GTK:n asiantuntija Kristina Karvonen oli aikoinaan Geopihan alullepanneita voimia.
– Geologian tutkimuskeskuksen takapihalla oli aikoinaan vanha kivinäyttely, joka koostui satunnaisista, eri kartoitusprojekteissa sinne kerätyistä kivistä. Vuonna 2006 aloin selvitellä kivien taustoja ja maastossa geologit alkoivat etsiä uusia lohkareita näyttelyä varten. Pitkän prosessin jälkeen yli kolmestakymmenestä kivestä koostuva Geopiha avattiin yleisölle elokuussa 2014, Karvonen muistelee.
Karvosen mukaan näyttely rakennettiin yleisöä varten.
– Halusimme kertoa ihmisille geologian kiehtovasta maailmasta. Geologia koetaan usein hankalaksi ymmärtää tai siitä ei olla kiinnostuneita. Kuitenkin silmiemme eteen aukeava luonnonmaisema on muovautunut geologisten prosessien kautta. Ja kyllähän kauniit kivet ovat aina kiinnostaneet ihmisiä.
Karvosen tavoin Tiedekeskus Arktikumin näyttelymuotoilija Anna Hyvönen iloitsee kivien uudesta kodista.
– On todella ilo saada nämä näyttävät kivet esille arktiseen puutarhaan, jossa niin paikallisten kuin matkailijoidenkin on niitä helppo käydä tutkimassa. Kivinäyttelyä on tarkoitus hyödyntää myös koululaistoiminnassamme rakentamalla niihin liittyvä oppimispolku ensi vuoden aikana koululaisryhmien hyödynnettäväksi.
Kivet siirretään GTK:n, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen ja Senaatti-kiinteistöjen yhteistyönä uuteen sijoituspaikkaansa elokuun viimeisellä viikolla.
Tervolasta löydetty Stromatoliitti on kalkkipitoisesta leväyhteisöstä kerrostunut kivi. Kuva: Lapin yliopiston Arktinen keskus.
Lisätietoja:
Anna Hyvönen
Näyttelymuotoilija, Lapin yliopiston Arktinen keskus
anna.hyvonen(at)ulapland.fi
p. 040 4844289
Kristina Karvonen
Asiantuntija, Geologian tutkimuskeskus GTK
kristina.karvonen(at)gtk.fi
p. 029 503 4300