Uutisia
 
Qeqertarsuaq-2019_Tiina Itkonen_verkkoon 550x367.jpg
Tiina Itkonen: Qeqertarsuaq, 2019

Valokuvanäyttely kertoo inuiittien perinteisestä metsästyskulttuurista, jääkarhuista ja ilmastonmuutoksesta

8.4.2021 9:47

Ilmastonmuutoksen aiheuttama merijään häviäminen on vakava uhka jääkarhujen olemassaololle. Myös inuiitti-metsästäjien perinteinen elämäntapa on vaarassa kadota. Arktikumin tiedekeskuksessa esillä olevat Tiina Itkosen valokuvat kuljettavat katsojan lähelle metsästäjiä, heidän perheitään, yhteisöjään ja maisemaansa.

Pohjois- ja Itä-Grönlannin inuiittikylissä jääkarhujen, hylkeiden ja mursujen metsästys on edelleen olennainen osa elämää ja metsästyksestä saatava liha on tärkein ravinnonlähde monille kotitalouksille. Oikein toteutetun kotitarvemetsästyksen ei tarvitse aiheuttaa vaaraa jääkarhupopulaatioille.

Tiina Itkonen on helsinkiläinen taiteilija, joka on viettänyt aikaa Grönlannissa ja dokumentoinut saarta ja sen asukkaita kamerallaan vuodesta 1995 lähtien. 

– Vuonna 2005 eräs metsästäjä kertoi minulle havaintojaan merijäästä Siorapalukissa, Grönlannin pohjoisimmassa kylässä. Hän kertoi jo silloin, että meri ei enää jäädy kunnolla, eikä jää kanna ihmistä kuin muutaman kuukauden vuodessa. Vielä 1990-luvulla meri oli metsästäjän mukaan jäässä syyskuusta kesäkuuhun ja jää oli jopa kaksi metriä paksua, Itkonen muistelee. 

Anders-arriving-at-Kuummiut-2017_Tiina Itkonen_verkkoon.jpg
Tiina Itkonen: Anders arriving at Kuummiut, 2017

Perinteinen grönlantilainen metsästyskulttuuri rekikoirineen on vaarassa hävitä kokonaan.

– Olen matkustanut paljon Grönlannissa ja asunut paikallisten kanssa pienissä kylissä. Kahdenkymmenenviiden vuoden aikana olen nähnyt ilmastonmuutoksen vaikutukset. Toivon että näyttely herättäisi ihmisiä toimimaan omassa elämässään ilmastomuutoksen torjumiseksi ja arktisen alueen suojelemiseksi. Kahdenkymmenen vuoden päästä voi olla jo liian myöhäistä, Itkonen toteaa.

Näyttelyn tekstit ovat Grönlantiin perehtyneen tutkijan Kristin Laidren ja tiedejournalisti Susan McGrathin käsialaa.

Piniartoq – Metsästäjä -näyttely on esillä Arktikumin tiedekeskuksessa 8.4.2021–30.1.2022.

Lisätietoja:

Taiteilija Tiina Itkonen, mail@tiinaitkonen.com
Kotisivu www.tiinaitkonen.com

Näyttelymuotoilija Anna Hyvönen, Arktinen keskus, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, 
+358 40 4844 289