Uutisia
 
Kolme palkittua henkilöä hymyilevinä ryhmäkuvassa kunniakirjojen kera.
Syyskuussa 2024 käynnistyvään Arctic Initiative -ohjelmaan valittiin 19 tutkijaa kahdeksasta arktisesta maasta. Suomesta ohjelmaan valittiin Alexandra Middleton (vas.) Oulun yliopistosta ja Juho Kähkönen ja Tanja Joona Lapin yliopistosta. Kuva: Studio Terho Photography / Fulbright Finland Foundation.

Tanja Joona ja Juho Kähkönen Fulbright-stipendiaateiksi

22.5.2024 11:27

Lapin yliopiston tutkijat Tanja Joona ja Juho Kähkönen on valittu arvostettuun kansainväliseen Fulbright Arctic Initiative IV -ohjelmaan.

Fulbright Suomi -säätiö tukee suomalaisten korkeakoulujen kansainvälistymistä ja suomalais-amerikkalaista koulutus- ja tutkimusyhteistyötä. Tavoitteena on koulutusyhteyksien avulla edistää nykyistä laajempaa tiedon ja ammattiosaamisen vaihtoa Suomen ja Yhdysvaltain välillä.

Fulbrightin arktinen aloite kokoaa yhteen Arktisen neuvoston jäsenmaiden tutkijoiden ja ammattilaisten verkoston, joka käsittelee keskeisiä tutkimukseen ja politiikkaan liittyviä kysymyksiä. Ohjelman kesto on 18 kuukautta ja sen aikana järjestetään säännöllisiä webinaareja sekä tutkijoiden tapaamisia Norjassa, Grönlannissa ja Washingtonissa. Näiden lisäksi tutkijat suorittavat 1,5–3 kuukauden mittaisen tutkijavierailun Yhdysvaltoihin.  

Tanja Joonan Fulbright-hakemuksessa esiin nostamat tutkimusteemat, oikeudenmukainen vihreä siirtymä, energiamurros sekä paikallisten ihmisten ja alkuperäiskansojen oikeudet muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa, tukevat Lapin yliopiston strategisia valintoja sekä Joonan johtamaa Arktisen keskuksen oikeudenmukaisen vihreän siirtymän tutkimusohjelmaa. Joona vierailee ohjelman aikana kahdessa yhdysvaltalaisessa yliopistossa Delawaressa (University of Delaware) ja Arizonassa (Northern Arizona University).

– Olen tavattoman iloinen tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta jatkaa ja kehittää pitkäjänteistä työtä näiden teemojen ympärillä. Meillä on Lapissa edelleen paljon perustavanlaatuisia ja historiaan liittyviä haasteita maankäyttöön liittyen, joten näkökulmien laajentaminen voi tuoda ratkaisuja näihin kysymyksiin, Joona toteaa.

Juho Kähkönen keskittyy arktisen alueen turvallisuustilanteeseen ja hallintoon, etenkin tiedediplomatiaan ilmastonmuutoksen ympärillä. Kyseessä on uusi avaus arktisen alueen tiedediplomatian, ilmasto-oikeuden ja logistiikan tutkimuksen risteyksessä. Ohjelman aikana hän tekee tutkijavierailun Dartmouth Collegen Arktiseen instituuttiin.

– Epävakaassa maailmantilanteessa tiedediplomatian merkitys korostuu. Ilmastokriisin alati kiihtyessä on keskeistä tunnistaa, miten viheliäisiä ongelmia voidaan ratkoa. Olen erittäin kiitollinen mahdollisuudesta osallistua Fulbright Arctic Initiative -ohjelmaan. Dartmouth College on johtava yliopisto arktisen tiedediplomatian tutkimuksessa. Haluan saattaa yhteen yliopistojemme monipuolista osaamista, Kähkönen sanoo.

Lisätietoja:

Fulbright Arctic Initiative: https://www.fulbright.fi/grants-research-postdoc-and-scholar/fulbright-arctic-initiative 
Fulbright Suomi-säätiö: https://www.fulbright.fi/fi 

Tanja Joona
Yliopistotutkija, Lapin yliopiston Arktinen keskus
tanja.joona@ulapland.fi
040 484 4283

Juho Kähkönen
Tutkija, Oikeustieteiden tiedekunta
juho.kahkonen@ulapland.fi
040 195 4765