Uutisia
 
henkilöitä istumassa viereikkäin penkeillä
Kuva: Marko Junttila

Rovaniemi Arctic Spirit toi esiin arktisten kysymysten moninaisuuden

17.11.2023 14:00

Joka toinen vuosi toteutettava Rovaniemi Arctic Spirit -konferenssi pidettiin 13.-15. marraskuuta. Se keräsi lähes 200 kansainvälistä osanottajaa ja käsitteli monipuolisesti arktisen alueen nykytilaa.

Konferenssin temaattisena lähtökohtana oli arktisen alueen tilanne tapahtuneiden turvallisuuspoliittisten muutosten jälkeen. Erityisesti avauspäivä, joka pidettiin Korundissa, liikkui turvallisuusteemoissa eri näkökulmista. Toisena päivänä Arktikumin rinnakkaissessioissa oli esillä laaja kirjo arktisia aiheita, jotka ulottuivat ilmastonmuokkauksesta paikallishallintojen rooliin. Ennen varsinaista konferenssia pidettiin nuoren polven dokumentaristien filmeihin keskittynyt matinea ja siihen liittyvä paneelikeskustelu arktisista narratiiveista.

-Näiden konferenssien perinteenä on tuoda myös arktisten nuorten ääntä vahvasti esiin, ja tällä kertaa se toteutettiin niin useassa paneelissa kuin vastaanoton taideosuudessa, jossa lukiolaiset toivat taiteen keinoin esiin ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta, sanoo konferenssin valmisteluita johtanut Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä.

-Saimme paljon kiitosta siitä, että konferenssin mittakaava ja toteutus mahdollistivat aidot kohtaamiset ja merkitykselliset keskustelut erilaisista taustoista tulevien henkilöiden kesken. Näin ei välttämättä tapahdu mittakaavaltaan suurissa arktisissa konferensseissa, Heikkilä sanoo. Myös yhteistyökumppanien kirjo oli laaja.

Ulkoministeri Elina Valtonen osallistui kokoukseen etäyhteydellä. Turvallisuuspolitiikkaan keskittyneen Korundi-päivän teemat liikkuivat Barents-yhteistyön nykytilassa, arktisen yhteistyön nykynäkymissä, alueen kovassa turvallisuudessa ja hybridivaikuttamisessa sekä arktisten yhteisöjen roolissa.

Jatkossa Rovaniemi Arctic Spirit -konferenssien ajoitusta on suunniteltu siirrettävän niin, että seuraava tapahtuma olisi loppukeväällä 2025. Konferenssien pääjärjestäjät ovat Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Rovaniemen kaupunki.

Lisätiedot:

Markku Heikkilä
Tiedeviestinnän päällikkö 
040 4844300, markku.heikkila(a)ulapland.fi