Uutisia
 
Rehtori Antti Syväjärvi ja Arktisen keskuksen johtaja Johanna Ikävalko kättelevät presidentti Niinistöä Arktikumin aulassa.
Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi ja Arktisen keskuksen johtaja Johanna Ikävalko tervehtivät Presidentti Niinistöä ja kenraaliluvernööri Simonia Arktikumissa ennen tilaisuuden alkua. Kuva: Kaisa Sirén.

Kenraalikuvernööri Simon: Arktinen alue tarvitsee päättäväisyyttä ja sinnikkyyttä kohdatessaan ilmastonmuutoksen vaikutukset

10.2.2023 13:40

Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simon ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhuivat opiskelijoille Rovaniemen vierailunsa yhteydessä.

Arktikumissa 9. helmikuuta järjestetty tilaisuus oli osa Kanadan kenraalikuvernöörin valtiovierailua Suomessa. Avauspuheenvuorossaan presidentti Niinistö totesi Arktisen yhteistyön yhdistävän Suomea ja Kanadaa. 

– Välitämme syvästi arktisesta alueesta ja sen ainutlaatuisen ympäristön suojelu ja sen kansojen hyvinvointi ovat lähellä sydäntämme, Niinistö totesi.

Presidentti kiitteli puheessaan myös Lapin yliopiston roolia arktisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteistyön koordinoijana.

Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simon peräänkuulutti omassa puheenvuorossaan globaalia yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä kestävien ja luovien ratkaisujen löytämiseksi Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman epävakauden edessä. 

– Vain yhteistyöllä voimme löytää tien parempaan tulevaisuuteen, Simon totesi. 

Kanada on äskettäin hyväksynyt uuden kansallisen ilmastosopeutumisstrategian. Koska ilmastonmuutoksen vaikutusten torjuminen kokonaisuudessaan ei ole enää mahdollista, pohjoiset yhteisöt tarvitsevat Simonin mukaan tukea muutoksiin sopeutumisessa. Kanadan ensimmäisenä alkuperäiskansataustaisena kenraalikuvernöörinä Mary Simon korosti alkuperäiskansayhteisöjen osallistamista sopeuttamistyöhön. 

– Arktisella alueella asuvat alkuperäiskansat ovat nähneet ja tunteneet ilmastonmuutoksen aiheuttamat vaikutukset kauan ennen kuin muu maailma heräsi siihen, kuinka nopeasti ilmastonmuutos etenee arktisella alueella, kenraalikuvernööri muistutti. 

Päättäessään puheenvuoronsa Mary Simon viittasi kahteen merkitykseltään samankaltaiseen sanaan; sisuun, joka merkitsee "tahdon voimaa ja päättäväisyyttä vastoinkäymisiä kohdatessa" ja inuktitut-kielen sanaan ajuinata, joka tarkoittaa "sinnikkyyttä esteiden edessä". 

– Sekä ajuinatan että sisun hengessä on löydettävä tapoja jatkaa eteenpäin ja toimia nyt, kun se on vielä mahdollista. On tärkeää taistella ilmastonmuutosta vastaan ruohonjuuritasolla, hoitamalla sekä sen oireita että itse sairautta ja kannustaa yhteistyöhön niin arktisia kuin ei-arktisia valtioita, alkuperäiskansoihin kuuluvia ja muita yhteisöjä, Simon sanoi. 

Mary Simon_Kaisa Siren_09022023.png
Kenraalikuvernööri Mary Simon. Kuva: Kaisa Sirén.

Panelistit korostivat kaikkien toimijoiden ja näkökulmien mukaan ottamista

Avauspuheenvuorojen jälkeen vuorossa oli paneelikeskustelu, jonka moderoi Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja Johanna Ikävalko. Paneeliin osallistuvat keskustelijoina Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas-Aslak Juuso, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkimusprofessori Bruce Forbes ja professori Jackie Dawson Ottawan yliopistosta.

Panelistit toivat erilaisten taustojen ja lähestymistapojensa myötä laaja-alaisen näkökulman tilaisuuden otsikkona olleeseen aiheeseen eli ilmastonmuutoksen vaikutuksiin arktisella alueella. 

Tuomas-Aslak Juuso toi esille dramaattiset muutokset lumiolosuhteissa, jolla on merkittäviä vaikutuksia porojen laidunalueisiin ja sitä kautta koko saamelaisille tärkeän poroelinkeinon jatkuvuudelle. Jackie Dawson puolestaan arvioi erilaisten turvallisuushaasteiden lisääntyvän kiihtyvän merijään sulamisen ja pohjoisilla merialueilla lisääntyvän laivaliikenteen myötä. Bruce Forbes pohti omassa aloituspuheenvuorossaan ilmastonmuutoksen vaikutusten hallintaa ja korosti kaikkia toimijoita ja eri näkökulmia osallistavan toimintatavan olevan ainoa mahdollisuus saavuttaa tuloksia.

Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset arktisella alueella ovat hälyttäviä, panelistit näkivät myös tärkeänä ylläpitää toivon sanomaa nuorille ja tuleville sukupolville. Kaikki puhujat korostivat nuorten aitoa kuuntelemista.

– Nuoret tarvitsevat paikan tärkeimmissä pöydissä ja heillä tulee olla paitsi oma ääni, myös valtaa, totesi Dawson.

Myös koulutuksen merkitystä toivon antajana ja nuorten voimaannuttajana korostettiin kaikkien panelistien toimesta. 

panelistit9.2.2023.png
Tilaisuuden panelistit Tuomas-Aslak Juuso, Jackie Dawson ja Bruce Forbes. Kuva: Kaisa Sirén.

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täällä (24.2.2023 saakka): https://www.youtube.com/watch?v=IcheZlpRm7k

Presidentti Niinistön puhe: Remarks by President of the Republic of Finland Sauli Niinistö at the event “Impact of Climate Change in the Arctic” on 9 February 2023, Arktikum Science Centre, Rovaniemi

Kenraalikuvernööri Simonin puhe: Discussion on Climate Change and the Impact on Livelihoods