Uutisia
 
uutiskuva_1.jpg

Arctic Five -verkoston tutkimus- ja koulutusyhteistyö syvenee

31.3.2022 10:29

Arctic Five -yhteistyön ytimessä ovat tutkimusryhmät, joiden vetovastuuseen on valittu 15 tutkijaa jäsenyliopistoista. Lapin yliopistosta ryhmien vetäjiksi nimitettiin yliopistotutkija, dosentti Tanja Joona ja professori Outi Rantala.

Arctic Five -yliopistoverkoston muodostavat Luulajan teknillinen yliopisto (LTU), Norjan arktinen yliopisto (UiT), Uumajan yliopisto (UMU), Lapin yliopisto ja Oulun yliopisto. Verkoston tavoitteena on edistää jäsenyliopistojen tutkimus- ja koulutusyhteistyötä sekä luoda uusia innovaatioita kestävän arktisen alueen kehittämiseksi.
Vetovastuuseen nimitetyt 15 asiantuntijaa (Arctic Five Chairs) ovat kukin määritelleet tutkimusyhteistyön päämääriä ja niiden potentiaalisia linkityksiä opetustoimintaan hakemusvaiheessa.

– Tarkoituksena on yhdessä monitieteisen ryhmän kanssa hakea ulkopuolista rahoitusta korkealaatuiseen tutkimukseen arktisen ympäristön ja yhteiskuntien haavoittuvuudesta ja kestävyydestä. Lisäksi haluamme kehittää yhdessä vaihtoehtoja niin ympäristön kuin yhteiskunnan kannalta kestävään kehitykseen, joka vastaa myös tulevien sukupolvien tarpeisiin, Joona sanoo. 

Outi Rantalan mukaan kyseessä on mahdollisuus syventää jäsenyliopistojen pienten matkailuyksiköiden olemassa olevaa yhteistyötä niin tutkimuksessa kuin opetuksessa. 

– Tutkimusryhmämme keskittyy luomaan vaihtoehtoista lähestymistapaa arktiseen matkailuun, jonka lähtökohtana on kunnioitus luonnon kantokykyä kohtaan. Tämä on myös mahdollisuus tuoda opiskelijat entistä tiiviimmin osaksi ajankohtaista ja kansainvälistä arktisen matkailun tutkimusta, Rantala toteaa. 
Toimikausi nimetyille ryhmille ja niiden vetäjille on kaksi vuotta alkaen 1. kesäkuuta 2022. Tarvittaessa ryhmälle voidaan myöntää yhden vuoden jatkoaika. Työ käynnistyy monitieteellisen asiantuntijaryhmän kokoamisella Arctic Five -yliopistojen ja mahdollisten muiden yhteistyökumppaneiden joukosta. 

Lisätietoa: www.ArcticFive.org  

Tanja Joona
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
tanja.joona(at)ulapland.fi

Outi Rantala
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Lapin yliopisto
outi.rantala(at)ulapland.fi