Syy kirjan tekemiseen on arktisen alueen merkityksen kasvu, joka on seurausta muun muassa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista sekä maailman geopoliittisesta tilanteesta. Lisääntyvän painoarvon ja huomion myötä on tarpeen tarjota ymmärrystä alueeseen liittyvistä käsitteistä.
– Arktisen oikeuden tutkimuksen alalta on tähän asti puuttunut yksinkertainen mutta kattava johdantoteos, jonka avulla nykyiset ja tulevat opiskelijat, sekä poliittiset päättäjät ja toimijat voivat ymmärtää arktisia asioita nopeasti mutta perusteellisesti, toteaa toinen kirjan toimittajista, tutkimusprofessori Kamrul Hossain.
Kirja valaisee arktisen oikeuden tutkimuksen keskeisimpiä aiheita ja käsitteitä. Eri alojen asiantuntijoiden näkökulmien yhdistelmä tarjoaa kaikille arktisen oikeuden asioista kiinnostuneille mahdollisuuden saada aiheen pääpiirteiden lisäksi vankka käsitys siitä, mitkä ovat alan haasteet ja mitä voitaisiin tehdä seuraavaksi. Kukin aihe esitellään teoksessa enintään 1 000 sanan mittaisessa tekstissä.
Tietoa julkaisusta:
”Arctic Law in 1000 words”. Kirjan ovat toimittaneet Kamrul Hossain and J. Miguel Roncero sekä ryhmä tutkijoita arktisen oikeuden eri aloilta. Kirja on julkaistu osana Lapin yliopiston Juridica Lapponia -sarjaa.
Yhteistyössä UArcticin temaattinen verkosto: Arktinen oikeus ja UArctic Chair in Arctic Legal Research and Education -professuuri.
Kirja on vapaasti luettavissa ja ladattavissa osoitteesta 978-952-337-383-9.pdf (ulapland.fi)
Lisätietoja:
Kamrul Hossain, Tutkimusprofessori, Johtaja
Arctic Centre, Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti
kamrul.hossain(a)ulapland.fi |