Tiedettä ja tarinoita revontulista

28.5.2013
   

Arktikum tiedekeskuksessa sukelletaan revontulien salaperäiseen maailmaan. Tutkimus ja kertomukset kietoutuvat toisiinsa Arktisen keskuksen uudessa Aurora borealis -näyttelyssä. Esimerkiksi revontulien aikana kuuluvat äänet saavat tukea niin saamelaisten perinnetiedosta kuin nykytutkimuksesta.

   
Revontulikaari_Jorma_Luhta_web.jpg
Kuva: Jorma Luhta

Taivaalla leimuavia valoja on yritetty kuvailla ja selittää tuhansien vuosien ajan eri puolilla maailmaa. Revontulien tutkimukseen liittyy tuttuja nimiä Aristoteleesta Galileo Galileihin ja Anders Celsiukseen.

Näyttelyssä vierailevalle selviää muun muassa se, miten revontulet syntyvät, miten ne saavat värinsä ja minkä muotoisia ne voivat olla. Harva myöskään tietää, että Lapissa on vielä jälkiä kokeista, joissa revontulia yritettiin tehdä keinotekoisesti toistasataa vuotta sitten.

Lisäksi mukana on tarina, joka voitti keväällä järjestetyn revontuliaiheisen kilpailun.

– Tarina on yllättävä ja hauska. Monet näyttelyn tarinoista ovat aikuisten näkökulmasta kerrottuja, mutta voittajatarina katsoo revontulia tämän päivän lapsen silmin, kuvailee Anna Hyvönen, näyttelyn suunnittelija ja kilpailuraadin edustaja.

Aurora borealis 31.5.2013–4.5.2014
Arktikum tiedekeskus, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Aukioloajat ja hinnat

Lisätietoja:
Tiedetoimittaja Marjo Laukkanen, p. 040 484 4296, marjo.laukkanen (at) ulapland.fi

Lapin yliopiston Arktinen keskus on merkittävä arktisten kysymysten asiantuntijalaitos ja tiedekeskus. Arktikum tiedekeskus popularisoi arktista tutkimusta ja tiedettä toiminnallisissa näyttelyissä, tarjoaa toimintaa kouluille sekä järjestää yleisötapahtumia. Muuttuva Arktis -näyttely kuljettaa vierailijoita läpi kiehtovan arktisen alueen kertoen sen karusta luonnosta, moninaisista kulttuureista ja nykyajan muutoksista.

 
 
Lisää uutisia