Saamelaisten oikeudet puhuttavat seminaarissa Helsingissä 22.1.

11.1.2016
   

Saamelaisten perus- ja ihmisoikeudet ovat esillä ympäristöpäätöksenteon näkökulmasta Helsingissä Voimatalon Eurooppasalissa perjantaina 22. tammikuuta 2016 klo 12–16.15 järjestettävässä seminaarissa. Samana iltana saa ensi-iltansa dokumenttielokuva Porot kuuluvat tuulelle.

   

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen järjestämässä Saamelaiset, arktinen alue ja ympäristöpäätöksenteko -seminaarissa puhuvat muun muassa Vuoden saamelainen Outi Länsman, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Mukana on tutkijoita Helsingin, Tampereen ja Lapin yliopistoista. Seminaari järjestetään yhteistyössä City-Sámit -yhdistyksen kanssa.

Tapahtumat päättävät Lapin yliopiston Arktisen keskuksen koordinoiman Saisiko olla ympäristökonfliktisoppaa? -hankkeen, jonka on rahoittanut Koneen Säätiön Jakautuuko Suomi -ohjelma. Hankkeessa ovat olleet yhteistyökumppaneina Helsingin ja Tampereen yliopistot. Hanke on selvittänyt, mistä ympäristöoikeudellisessa sovittelussa on kyse tieteen näkökulmasta ja miten ympäristösovittelu voisi toimia käytännön tilanteessa.

Seminaaripäivän ohjelma löytyy hankkeen kotisivulta osoitteesta www.ymparistokonfliktisovittelu.fi. Ilmoittautumiset seminaariin ja dokumenttielokuvan Helsingin ensi-iltaan 18. tammikuuta mennessä: paivi.kapiainen(at)mediaali.fi.

Porosaamelaisten puheenvuorodokumentin ensi-ilta Inarissa ja Helsingissä
Porot kuuluvat tuulelle -dokumenttielokuvassa Käsivarren paliskunnan porosaamelaiset kertovat, mitä he pitävät pahimpina uhkina perinteiselle saamelaiselle poronhoidolle. Näytös järjestetään Helsingissä Kulttuurikeskus Caisassa klo 19. Dokumenttielokuvan ennakkonäytös ja Lapin ensi-ilta on torstaina 21.1.2016 klo 15.30 Skábmagovat-festivaalilla Siidassa Inarissa.

Paikalla molemmissa näytöksissä on dokumentin teossa mukana ollut näyttelijä Anni-Kristiina Juuso, joka on palkittu muun muassa Venäjän parhaana naisnäyttelijänä Käki-elokuvasta ja Norjan parhaana naisnäyttelijänä Kapina Kautokeinossa -elokuvasta. Filmin on käsikirjoittanut ja ohjannut Päivi Kapiainen-Heiskanen. Helsingin ensi-ilta järjestetään yhteistyössä Jään reunalla -festivaalin kanssa.

Tietopankista riittää ammennettavaa oppimateriaaliksi
Hankkeen verkkosivustolla on julkaistu laaja tietopankki, jonka yli 30 videohaastattelussa asiantuntijat, tutkijat ja ruohonjuuritason toimijat kertovat ympäristösovittelusta, ympäristökonflikteista ja saamelaiseen poronhoitoon kohdistuvista ympäristöuhkista.

Mukana videoilla ovat muun muassa oikeuskansleri Jaakko Jonkka, kansanedustaja Pekka Haavisto ja ympäristöministeriön lainsäädäntöjohtaja Riitta Rönn. Ympäristökonflikteista esillä ovat muun muassa kaivokset, turvetuotanto, norppien suojelu, pienvesistöjen perkaamiset ja Käsivarren Lapin maankäyttöön liittyvät kysymykset. Tietopankin aineistot sopivat hyvin käytettäväksi oppimateriaaleina eri kouluasteilla. Sivustolta löytyy myös englanninkielisiä podcast-juttuja.

Lisätietoja:

www.ymparistokonfliktisovittelu.fi

Leena Heinämäki, projektipäällikkö
Lapin yliopiston Arktinen keskus
puh. 040 484 4280, leena.heinamaki(at)ulapland.fi

Päivi Kapiainen-Heiskanen, mediatiimin vetäjä
puh. 050 525 5944, paivi.kapiainen(at)mediaali.fi

Twitter: @ympsovittelu
Skábmagovat-festivaali: www.skabmagovat.fi

 

LaY/AK/JW 
 
Lisää uutisia