Seminaarissa keskustellaan ihmisoikeuksista ja pohditaan, miten rohingya-pakolaisille voitaisiin tarjota ruoka- ja terveysapua. Seminaarin kohderyhmänä ovat päättäjät, tutkijat, ammatinharjoittajat, paikalliset aktivistit, valtion virkamiehet ja kansalliset sekä kansainväliset kansalaisjärjestöt. Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön FinCEAL Plus -projekti on myöntänyt apurahan tapahtuman järjestelyihin.
– Pakolaistilanne on globaali haaste, ja meidän täytyy tehdä yhteistyötä löytääksemme innovaatioita ongelmien ratkaisuun ja jakaaksemme tutkimustietoa sekä parhaita käytäntöjä, kertoo Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkija Nafisa Yeasmin. Hän koordinoi Lapin yliopiston ESR-rahoitteista Foreign Lounge -hanketta, joka edistää maahanmuuttajien työllistymistä Lapissa, ja on myös Arktiset Maahanmuuttaja Ry:n puheenjohtaja.
– Olemme Suomessa ja pohjoismaissa onnistuneet tarjoamaan turvaa pakolaisille. Turvallisuudella tarkoitetaan esimerkiksi kotia, ruokaa, terveydenhuoltoa ja työmahdollisuuksia. Tahdomme tietää, missä asioissa toisella puolella maailmaa on epäonnistuttu ja miksi ihmiset eivät halua auttaa rohingya-pakolaisia. Seminaari on mahdollisuus jakaa hyviä käytäntöjä ja esimerkkejä Suomesta.
Rohingyalaiset ovat myanmarilainen alkuperäiskansa ja uskonnollinen vähemmistö. He ovat maailman vainotuimpia pakolaisia, joilta on kielletty oikeus omaan identiteettiin ja kansalaisuuteen. Sadat tuhannet pakolaiset elävät avustusjärjestelmän ulkopuolella ja jatkuvassa nälänhädässä Bangladeshin rajalla.
– Rohingya-pakolaisten tilanne kertoo kansainvälisen avustusjärjestelmän epäonnistumisesta, ja meidän on tärkeää miettiä yhteistyössä uusia ratkaisumalleja, Nafisa Yeasmin toteaa.
Lisätietoja:
Nafisa Yeasmin
Lapin yliopiston Arktinen keskus
puh. 040 484 4256, nafisa.yeasmin(at)ulapland.fi
LaY/AK/JW
|