Viidettä kertaa järjestettävän, mutta ensimmäisen kerran Suomessa pidettävän symposiumin aihepiiri ulottuu laajana saamelaisidentiteettikysymyksistä Antarktiksen turismin säännöstelyyn ja muuttuvan arktisen ympäristön, merenkulun ja luonnonresurssien hallintaan. Paikalle odotetaan noin sataa osanottajaa: tutkijoita, virkamiehiä ja opiskelijoita. Symposium järjestettiin ensimmäisen kerran Akureyrissa, Islannissa vuonna 2008. Viime vuonna polaarioikeuden symposium järjestettiin Grönlannin yliopistossa Nuukissa.
Symposiumin perusajatuksena on edistää alan tutkimusta sekä polaarialueiden erityiskysymysten ymmärtämistä. Symposium on ollut hyödyllinen tutkijoille, alan opiskelijoille, viranomaisille, poliitikoille, juristeille, medialle ja muille sidosryhmille. Tänä vuonna Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti (PYVI) on saanut kunnian järjestää symposiumi Rovaniemellä, jossa arktinen yhteistyö vuonna 1991 käynnistettiin. Symposiumin yhteistyökumppaneina ovat Rovaniemen kaupunki ja Kemijoki-yhtiö.
Symposiumin avauspuheenvuoron pitävät Venäjän Arktisesta neuvostosta vastaava suurlähettiläs Anton Vasiliev ja Kanadan Yukonin territorion entinen pääministeri Toni Penikett. Symposiumin pääpuhujat ovat Charles Emmerson brittiläisestä tutkimuslaitos Chatham Housesta, Donald R. Rothwell Australian National University -yliopistosta ja Irja Seurujärvi-Kari Helsingin yliopistosta.
Erikoistutkija Charles Emmerson on tutkijan uransa lisäksi tullut tunnetuksi The Future History of the Arctic -menestyskirjan kirjoittajana. Vuonna 2010 ilmestyneessä laajalle yleisölle suunnatussa kirjassaan Emmerson tarkastelee, miten ilmasto, arktisen alueen rikkaudet ja resurssit sekä geopolitiikka muokkaavat pohjoista ja mitä merkitystä tällä on maailmanlaajuisesti.
Professori Donald R. Rothwell opettaa kansainvälistä oikeutta Australian National University -yliopistossa Canberrassa ja toimii varajohtajana Australian Centre for Military Law and Justice -keskuksessa. Hänen erikoisalaansa on meri- ja polaarioikeus, ja hän on muun muassa kirjoittanut alan pioneeriteoksen The Polar Regions and the Development of International Law (Cambridge University Press).
Tohtori Irja Seurujärvi-Kari on saamen lehtori ja väitellyt tämän vuoden tammikuussa Helsingin yliopistossa aiheesta alkuperäiskansaliikkeen ja saamen kielen merkitys saamelaisten identiteetille. Seurujärvi-Kari on myös yksi kolmesta Saami – A Cultural Encyclopedia -kirjan kirjoittajasta. Kirja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2006.
Symposiumin aikana nuorten tutkijoiden yhteisö, Association of Polar Early Career Scientists (APECS) järjestää kokouksen tutkimustulosten viestimisestä suurelle yleisölle ja päättäjille. Erikoistutkija Charles Emmerson ja Lapin yliopiston dosentti Lassi Heininen jakavat kokemuksiaan tiedeviestinnästä ja antavat opiskelijoille vinkkejä siitä, miten tehdä tutkimusta ymmärrettävämmäksi maallikoille.
Viidennen polaarioikeuden symposiumin tarkempi ohjelma ja lisätietoa löytyy Arktisen keskuksen internetsivuilta.
Lisätietoja:
http://www.arcticcentre.org/polarlaw2012
Twitter: #polarlaw12
Tutkimusprofessori Timo Koivurova
P. 040 551 9522
timo.koivurova(at)ulapland.fi
Tutkija, YTT Tanja Joona
P. 040 484 4283
tanja.joona(at)ulapland.fi
LaY/Arktinen keskus/JL |