Opiskelijoiden mediaproduktiot esillä näyttelyssä ja seminaarissa

6.3.2013
   

Les Feux Arctiques -seminaari ja -näyttely esittelevät Lapin yliopiston, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian opiskelijoiden yhteistyössä toteuttamia pohjoisia elokuva- ja mediaproduktioita. Opiskelijoiden lisäksi seminaarissa puhuu elokuva- ja media-alan ammattilaisia, mm. lehtialan konkari Eero Sauri, elokuvaohjaaja John Webster ja käsikirjoittaja Mike Pohjola. Seminaari järjestetään keskiviikkona 13. maaliskuuta Rovaniemellä Arktikum-talossa kello 12–17. Opiskelijatöiden näyttely avautuu Arktikumin Galleria Valossa samana päivänä kello 18.00.

   
Les Feux Arctiques on Lapin yliopiston, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian yhteishanke, jossa haetaan uusia malleja oppilaitosten yhteistyölle pohjoisten elokuva- ja mediaproduktioiden tuotannossa sekä alaan liittyvässä opetuksessa. Eri asteen oppilaitosten laaja pedagoginen yhteistyö on ollut toistaiseksi harvinaista Suomessa.

Yhteisiin projekteihin perustuvaa koulutusyhteistyötä on kehitetty vuosina 2011–2013 neljässä pilottiproduktiossa. Produktioissa kolmen oppilaitoksen opiskelijat ovat toteuttaneet yhdessä Arktiset tulet -elokuvan, ympäristö- ja yhteisötaidetta, uusia karttasovelluksia ja web-dokumentin, joka sisältää seitsemän lyhytelokuvaa Kukkolankosken kylästä. Opiskelijat ovat keränneet myös vanhoja valokuvia Tornionjokilaaksossa ja Käsivarren alueella.

Pilottiproduktioita esitellään keskiviikkona 13. maaliskuuta Arktikum-talossa pidettävässä seminaarissa sekä samana päivänä Arktikumin Galleria Valossa avattavassa opiskelijatöiden näyttelyssä.

Les Feux Arctiques -seminaarissa kello 12.00–17.00 opiskelijat ja opettajat kertovat kokemuksiaan muun muassa Arktiset tulet -elokuvan tekemisestä, projektipedagogiikasta, uusista karttasovelluksista ja web-dokumentin tekemisestä.

Lisäksi filosofian maisteri Eero Sauri kertoo Pohjois-Suomi-lehden kamerareportterin työstä 1950-luvulla. Sauri on tehnyt elämäntyönsä toimittajana, päätoimittajana ja kustannusjohtajana A-lehdet Oy:ssä (1963–86) ja Sanoma Magazines Finland Oy:ssä (1986–2002). Ensimmäiset toimittajan työnsä hän teki sanomalehti Pohjois-Suomen kesätoimittajana Kemissä vuosina 1955–56, jolloin hän teki useita reportaasimatkoja Tornionjokilaaksoon ja Enontekiön Lappiin.

Seminaarissa kuullaan myös puheenvuorot elokuvaohjaaja John Websteriltä dokumentaarisesta tarinankerronnasta ja käsikirjoittaja Mike Pohjolalta monimediaalisuudesta.

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa!
Ilmoittautuminen seminaariin sähköpostitse: Lfa (at) ulapland.fi

Kello 18.00 avataan Lapin yliopiston Galleria Valossa Arktikum-talossa Les Feux Arctiques -opiskelijatyönäyttely, jossa on esillä hankkeessa tehtyjä opiskelijatöitä. Näyttely on esillä 21. huhtikuuta saakka (avoinna ti–su klo 10–18). Rovaniemeltä näyttely siirtyy Tornioon, jossa se on esillä Tornionlaakson maakuntamuseossa 12.–31.5. (avoinna ma–pe klo 11–18).

Les Feux Arctiques -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Lapin ELY-keskuksen kautta.

Seminaarin ohjelma
Näyttelyn avajaisten ohjelma

Lisätietoja:
Hankekoordinaattori Tuomas Honka, p. 040 835 6404
Projektipedagogiikka: hanketyöntekijä Saara Sarparanta, p. 050 550 7660
Arktiset tulet -elokuva: viestinnän lehtori Timo Puukko, p. 050 314 6424
Web-dokumentti: tuottaja Mikko Leinonen, p. 040 549 4237
Kilpisjärven kenttämatka: mediataiteilija Antti Tenetz, p. 045 237 4846
Vanhat valokuvat: hankekoordinaattori Tuomas Honka, p. 040 835 6404
www.arktisettulet.fi
 
 
Taustatietoja pilottiproduktioista

Arktiset tulet -elokuva

Arktiset_tulet_elokuva_web.jpg
Arktiset tulet -elokuvaa kuvattiin Enontekiöllä kesällä 2011. Kuvalähde: Making of gallery

Arktiset tulet -elokuva on Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Ammattiopisto Lappian yhteistuotanto. Mukana olivat myös Saamelaisalueen koulutuskeskus sekä Versailles’n yliopisto.

Elokuva kertoo Ranskan kuningas Ludvig Filip I lähettämän retkikunnan tutkimusmatkoista Lappiin vuosina 1838–39. Retkikunnan oppaana toimi kirkkoherra Lars Levi Laestadius, joka täydensi ranskalaisten tutkimuksia omilla tieteellisillä aineistoillaan. Tästä yhteistyöstä kuningas Ludvig Filip I palkitsi Laestadiuksen Ranskan kunnialegioonan ristillä.

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun opiskelijat tuottivat, ohjasivat ja kuvasivat elokuvan. Lapin yliopiston opiskelijat tekivät puku- ja lavastussuunnitelmat, jotka Ammattiopisto Lappian opiskelijat toteuttivat. Ammattiopiston opiskelijat olivat mukana myös tuotannon muissa tehtävissä. Elokuvan ensi-ilta oli 16.11.2011 Laestadiuksen juhlavuoden tapahtumassa Versailles’ssa.
 
 
Vanhojen valokuvien keruu

Kumpulainen_Aarne_web.jpg
Lätäsenon keisari ja Kekkosen luottomies Aarne Kumpulainen kotipihallaan Kuttasessa. Kuvan omistaja: Satu Kumpulainen

Les Feux Arctiques -hanke järjesti vuonna 2012 vanhojen valokuvien keruun Tornionjokilaaksossa ja Käsivarren alueella. Yhteistyökumppanina oli Tornionlaakson maakuntamuseo. Kuvat ovat esillä opiskelijatöiden näyttelyssä ja verkkogalleriassa. Ne tallennetaan myös Lapin yliopiston ja Tornionlaakson maakuntamuseon kokoelmiin.

Keruun suorittivat Lapin yliopiston ja Ammattiopisto Lappian opiskelijat Lapin yliopiston ja Ammattiopisto Lappian henkilökunnan opastuksella. Kuvia kerättiin kaikista alueen kunnista.

Vanhoja valokuvia ovat luovuttaneet opiskelijatöiden näyttelyyn Eero Sauri, Kaija Satta, Pirkko Satta, Annikki Tallgren, Hannu Laitinen, Liisa Virtanen, Pelle Leskinen, Leena Vakkilainen, Satu Kumpulainen, Ritva Savaloja, Vilho Kannala ja Muonion kirjasto.

Äkäslompolo_Sandra_web.jpg
Kentän Sandra eli Kentän vanhaemäntä Sandra Äkäslompolo piippuineen päärakennuksen portailla ja vierellään lapsenlapsi Birgitta. Kentän talossa harjoitettiin majoitusliikettä, kuten yleensä Äkäslompolon kylän taloissa. Turistit asuivat Hotelli Huminassa, joka oli kaksikerroksinen lautarakenteinen piharakennus. Kolari, Äkäslompolo, elokuu 1954. Kuva: Eero Sauri
 
 
Kilpisjärven kenttämatka

Aikio_Leena_Saanalla_web.jpg
Taiteen tohtori Leena Aikio pitää iltaluentoa Saanan rinteellä. Kuva: Antti Tenetz

Kilpisjärven kenttämatka tehtiin elokuussa 2012. Matkalla tehtiin ja tallennettiin taidetta pohjoisen tarinoiden maisemissa. Viikon aikana valokuvattiin sekä tehtiin ympäristötaidetta, geokätkentää ja videoita. Matkalle osallistui opiskelijoita ja henkilökuntaa kaikista kolmesta oppilaitoksesta. Opiskelijatöiden näyttelyssä kenttämatkan tulokset esitellään sekä valokuvina, videona sekä Google Maps -karttasovelluksen avulla.
 
 
Web-dokumentti Kylä joen sylissä
Dokumenttielokuva_Lippomies_web.jpg
Dokumenttielokuva Lippomies kertoo tarinan Hannes Ristosta. Kuva: Mikko Leinonen

Opiskelijat keräsivät tarinoita Kukkolan kylästä Torniojoen rannalla erilaisten teosten avulla. Keskeisiä teemoja teoksissa ovat joki, koski, rajat ja rajattomuus, kalastus, nykyelinkeinot ja identiteetti. Teoksista koottiin verkossa julkaistava web-dokumentti, joka kertoo kylästä joen sylissä. Työhön kuuluu 7 erillistä lyhytelokuvaa sekä ympäristö- ja yhteisötaiteen töitä. Elokuvat kertovat mm. lippoamisesta, mateenpyynnistä, joppauksesta ja lampaanhoidosta. Web-dokumentti on nähtävillä 13. maaliskuuta lähtien oppilastöiden näyttelyssä sekä osoitteessa www.arktisettulet.fi.

LaY/Viestintä/SV

 
 
Lisää uutisia