Näyttely kertoo Barentsinmeren rannalla elävien ihmisten mietteistä kylmän ja muuttuvan meren äärellä Narvikista Huippuvuorten kautta arktisen alueen suurimpaan kaupunkiin Murmanskiin ja sieltä vielä edemmäs nenetsien luo Barentsin itäisimmille seuduille.
– Barentsin alue on poliittinen rakennelma, Euroopan laajin valtioiden ja alueiden rajat ylittävän yhteistyön alue sekä miltei kuuden miljoonan ihmisen koti. Poliittisessa keskustelussa kuumia aiheita ovat luonnonvarojen käyttö ja ilmastonmuutos. Alueella asuville ihmisille ”Barents” on osa jokapäiväistä elämää. He ovat kaikki pohjoisia ihmisiä. Barentsinmeren kylmä vesi yhdistää enemmän kuin erottaa maa-alueita sen ympärillä, sanoo erikoistutkija Anna Stammler-Gossmann.
Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa työskentelevä Anna Stammler-Gossmann on sosiaaliantropologi. Erityisinä kiinnostuksen kohteinaan hänellä on pohjoisten yhteisöjen sopeutuminen sosiaalisiin ja ympäristön muutoksiin, ihmisluonto ja identiteetti, ihmisten ja eläinten suhde sekä pohjoisuus politiikassa, taloudessa ja kulttuurissa. Yksi hänen viimeaikaisista tutkimusprojekteistaan liittyy kalastukseen ja meren merkitykseen Pohjois-Norjassa ja Luoteis-Venäjällä. Tutkimuksen on rahoittanut Euroopan uionin tutkimuksen ja kehityksen 7. puiteohjelma.
Barentsinmeren rantojen asukkaista kertovan näyttelyn Barents stories: How do we see the sea? esittelee erikoistutkija Anna Stammler-Gossmann torstaina klo 16.15 Arktisen keskuksen kirjastossa Arktikumilla (Pohjoisranta 4, Rovaniemi). Lämpimästi tervetuloa avajaisiin.
Lisätietoa:
Anna Stammler-Gossmann
anna.stammler-gossmann (at) ulapland.fi
p. 0400 882 065
Arktisen keskuksen antropologitiimin blogi
Arktisen keskuksen kirjasto / Arto Kiurujoki
p. 040 484 4286
library.ac (at) ulapland.fi
LaY/AK/JL |