Syyskuussa alkavassa projektissa mallinnetaan boreaalisten ja subarktisten ekosysteemien muutoksia pitkällä aikavälillä yhdistämällä ekologiaa ja historiantutkimusta. Tutkimus tehdään alueilla, joissa kasvillisuus on muuttunut maankäytön johdosta satoja vuosia sitten. Menetelmällä saadaan tietoa, mitkä tekijät määräävät ekosysteemimuutoksen suunnan ja pysyvyyden. Samalla voidaan arvioida muutosten pitkäaikaisvaikutuksia hiilivarastoihin.
– Tutkimusaihe on ajankohtainen, koska ilmaston lämpeneminen muuttaa pohjoisia ekosysteemejä nopeasti. Yksi tavallisimmista ekologian alan tutkimusten ongelmista on, että tuloksia on epävarmaa soveltaa pitkälle aikavälille. Tavoitteenamme on luoda uusi tutkimuksen malli, jota voisi soveltaa ekosysteemiprosessien pitkän aikavälin tutkimuksessa, kertoo yliopistotutkija Sari Stark.
Projektiin osallistuu tutkijoita kasvitieteen, mikrobiologian, maantieteen ja historian aloilta Suomesta, Norjasta ja Ruotsista. Historialliset alueet uutena työkaluna boreaalisten ja subarktisten ekosysteemien pitkäaikaisten muutosten ennustamisessa (HISTECO) -projekti toteutetaan aikavälillä 1.9.2019–31.8.2023.
Lisätietoja:
Yliopistotutkija Sari Stark
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
040 484 4254, sari.stark(at)ulapland.fi
LaY/AK/JW |