Kolarin kirjasto jatkaa matkaansa tiedeviestinnän maailmassa Lapin aluehallintoviraston rahoittaman Tiedon portaat2 - hankkeen avulla. Tavoitteena on saatella kaikenikäiset kuntalaiset tieteellisen tiedon portaille, kasvattaa kuulijoiden kykyjä erottaa tieteellinen tieto muusta tiedosta sekä antaa eväitä demokratian ja sananvapauden toteutumiselle.
Tulevana viikonloppuna Kolarin kirjasto on kutsunut vierailulle Lapin yliopiston Arktisen keskuksen. Ohjelmassa on tutkijoiden puheenvuoroja ja Arktisen keskuksen toiminnan esittelyä. Arktisessa keskuksessa tutkitaan arktista aluetta ja pohjoisia teemoja erilaisista näkökulmista. Tutkimus liittyy ympäristöön, alueen ihmisiin ja yhteiskuntiin.
Viikonloppu käynnistyy perjantai-iltana tutkijoiden esittäytymisellä. Lisäksi iltatapahtumassa avataan biologi Minttu Heimovirran koostama ja nuoren kolarilaisen taitelijan Ella Konkin kuvittama Arktiset supersankarit-näyttely sekä kuullaan Harri Kuusijärven elektronisesti laajennetulla harmonikalla esittämä Arktisia maisemakuvia -teos.
Lauantaina Arktisen keskuksen tutkijat kertovat vuorollaan tarkemmin omasta tutkimusalastaan ja heille voi myös esittää kysymyksiä. Päivä alkaa kahvitarjoilulla ja jokaisen esityksen välissä on pieni tauko. Yleisö voi tulla seuraamaan koko ohjelmaa tai vain osia siitä.
Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen.
OHJELMA
PERJANTAI 4.10.2024, Kolarin kirjasto ja valtuustosali (käynti kirjaston ovesta)
17:30 Kahvitarjoilu
18:00 Tutkijoiden tarinat
Arktisen keskuksen tutkijat kertovat, mikä innosti heidät tieteen ja tutkimuksen pariin.
Mukana ympäristö- ja yhteiskuntatieteilijä Ilona Mettiäinen, lumitutkija Leena Leppänen, oikeushistorian tutkija Juha Joona, tilastotieteitä ja soveltavaa matematiikkaa ympäristö- ja yhteiskuntatutkimuksessa hyödyntävä Henri Wallen sekä tiedeviestijä- ja kirjailija Markku Heikkilä. Tutkijoita haastattelee viestintäasiantuntija Anne Raja-Hanhela.
18:45 Arktiset supersankarit -näyttelyn avajaiset
Arktiset supersankarit -näyttely antaa tilaa todellisille Lapin selviytyjille. Mikä eläin omaa maapallon lämpimimmän asusteen, josta ihminen voi vain olla kateellinen? Mikä kasvi tekee itselleen mieluisan ilmaston tunturin laelle, missä arktiset myrskyt koettelevat? Näyttely avaa muun muassa näiden sankareiden - poron, kiirunan ja sielikön - upeita ominaisuuksia.
Näyttelysisällöstä vastaa biologi, toimittaja Minttu Heimovirta. 15-vuotias kolarilainen taiteilija Ella Konki herättää kuvituksellaan nämä ankarissa pohjoisen olosuhteissa selviytyvät sankarit eloon.
19:15 Arktisia maisemakuvia
Harri Kuusijärvi, elektronisesti laajennettu harmonikka
Pellolaislähtöinen Harri Kuusijärvi on uuden harmonikkamusiikin omaleimaisimpia tekijöitä. Kolarin illassa Kuusijärvi esittää soivia arktisia maisemakuvia. Teoksissa yhdistyvät harmonikan ääni sekä paikallisesta ympäristöstä taltioidut äänimaisemat, joita esiintyjä ohjaa viime vuosina kehittämällään elektronisesti laajennetulla harmonikalla.
LAUANTAI 5.10.2024, Kolarin kirjasto
09:30 Kahvitarjoilu
9:45 Tervetulosanat
Kolarin kunnanjohtaja Markku Vehkaoja
Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Kyösti Satokangas, Tiedon portaat 2 -hankkeen vetäjä
Tutkijoiden esitykset (puheenvuorot n. 45 min)
10:00 Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastonmuokkauksen tutkimus, Tutkija Ilona Mettiäinen
11:00 Lumitutkimusta Lapissa ja Etelämantereella, Tutkija Leena Leppänen
11:45 Lounastauko
12:30 Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset arktisen alueen yhteistyöhön, Tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä
13:30 Tornionjoen lohiregaalin viimeiset vaiheet, Tutkija Juha Joona
14:30 Metsämittarituhot – tutkijoiden ja poromiesten tiedonvaihto, Tutkija Henri Wallen
Tapahtuman järjestäjät:
Kolarin kirjasto- ja kulttuuritoimija Lapin yliopiston Arktinen keskus
Aluehallintovirasto tukee tapahtuman järjestämistä
Lisätietoja:
Kyösti Satokangas
Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja, Kolarin kirjasto- ja kulttuuripalvelut
p. 040 4895015, kyosti.satokangas@kolari.fi
Anne Raja-Hanhela
Viestintäasiantuntija Arktinen keskus, Lapin yliopisto
p. 040 0391337, anne.raja-hanhela@ulapland.fi
|