Työpaja on osa Inarin Sápmi Priden ohjelmaa, ja sen järjestää Suomen ulkoasiainministeriön ihmisoikeusyksikön rahoittama ja Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin vetämä hanke.
Kutsumme työpajaamme saamelaisia itsensä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin identifioivia henkilöitä. Työpaja on jatkoa 3.5.2017 Inarissa järjestetylle työpajalle, jossa nousi esille tarve toisen vastaavan tilaisuuden järjestämiselle projektimme puitteissa. Työpajassa keskustellaan mm. osallistujien omista kokemuksista esimerkiksi moniperustaiseen syrjintään liittyen ja siitä millaisena he näkevät asemansa Suomessa ja saamelaisyhteisön keskuudessa. Työpajassa pohditaan myös mahdollisia keinoja moniperustaisen syrjinnän ehkäisemiseksi ja poistamiseksi yhteiskunnassa sekä pienemmissä yhteisöissä. Samalla toivomme työpajan toimivan foorumina, jossa osallistujat pääsevät keskustelemaan ja jakamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan keskenään.
Työpaja on osa Inarissa järjestettävän Sápmi Priden ohjelmaa, ja se järjestetään Suomen ulkoasiainministeriön ihmisoikeusyksikön rahoittaman ja Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin toteuttaman hankkeen puitteissa. Hankkeessa tutkitaan Arktisen alueen alkuperäiskansojen sisäisten vähemmistöryhmien perus- ja ihmisoikeustilannetta ja näihin ryhmiin kohdistuvaa moniperustaista syrjintää (lisätietoa hankkeesta).
Tutkimushankkeen vastuullisena johtajana toimii OTT, vanhempi tutkija Leena Heinämäki ja tutkijana YTM Laura Olsén. Kyseessä on lähtökohdiltaan ihmisoikeusperustainen tutkimus, jossa käytetään osallistuttavia menetelmiä kuten ryhmien edustajista koostuvia työryhmätapaamisia sekä näitä tukevia haastatteluja. Hankkeessa laaditaan suosituksia tukemaan valtion ihmisoikeusperustaisen kehityspolitiikan eteenpäin viemistä Arktisilla alueilla. Lisäksi pyritään löytämään konkreettisia keinoja, joilla moniperustaista syrjintää voitaisiin ehkäistä ja poistaa, ja tukea syrjinnästä kärsineitä henkilöitä. Projektissa halutaan löytää keinoja myös marginaaliryhmien toimijuuden vahvistamiseksi, niin ettei heitä nähtäisi vain suojeltavina haavoittuvaisina ryhminä, jotka kohtaavat moniperusteista syrjintää, vaan yhteiskunnallisia ja sosiaalisia rakenteita ja monimuotoisuutta ja moniäänisyyttä rikastuttavina toimijoina.
Työpajan vetäjänä toimii Laura Olsén, ja siitä saatavia tuloksia käytetään tutkimushankkeessa julkaistavassa raportissa sekä hankkeen tiimoilta tuotetuissa julkaisuissa. Tilaisuuteen osallistuneiden henkilöiden nimiä ei julkaista eikä tuoda esille missään julkaisuissa tai muissa yhteyksissä.
Työpajaan toivotaan ennakkoilmoittautumista ti 15.8.2017 mennessä sähköpostitse osoitteeseen laura.olsen@ulapland.fi. Tahdomme toivottaa teidät lämpimästi tervetulleeksi tähän vapaamuotoiseen työpajaan. Kutsua saa levittää vapaasti.
Ystävällisin terveisin,
Laura Olsén & Sápmi Pride