Mikä on lisäketodellisuus? Miten se toimii ja mihin sitä voi käyttää? Miksi lehmän pieru on ilmaston lämpenemisen kannalta haitallista? Vastauksia näihin kysymyksiin saat vierailemalla Lapin maakuntakirjastolla TIKAS-hankkeen ilmastonmuutostyöpajassa lauantaina 21.11. kello kymmenen ja kahden välillä.
TIKAS on opetus- ja kulttuuriministeriön tukema tiedekasvatushanke, jonka järjestämissä työpajoissa havainnollistetaan auringon lämpösäteilyn roolia ilmastonmuutoksessa. TIKAS-hankkeen tavoitteena on tehdä ympärillämme havaittavien ilmiöiden taustalla olevaa tiedettä ymmärrettäväksi ja näkyväksi. Työpaja sopii sekä lapsille että aikuisille.
Opetusvälineenä käytetään lisäketodellisuutta, joka havainnollistaa auringon lämpösäteilyn kulkua maahan ja takaisin avaruuteen pelilaudan avulla. Pelilauta on konkreettinen, käsin kosketeltava alusta, jota katsotaan tabletin ruudun tai älylasien läpi. Lisäketodellisuuden rinnalla tuodaan myös hands-on-kohde, jossa voi tutkia miten maapallon ilmakehä lämpiää ja miten lämpösäteily vaikuttaa hiilidioksidin määrän noustessa. Työpajaa vetävät: Paula Havaste ja Jani Koivula tiedekeskus Heurekasta sekä Timo Suvanto Helsingin yliopistosta.
Ilmastonmuutostyöpajaan on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille.