SUOSITUKSIA YRITYSTOIMIJOILLE
  • Luo nykyisen viranomaistarjonnan lisäksi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia, joilla pyritään ratkaisemaan nuorisoon liittyviä ongelmia ja joihin osallistuvat sekä valtio että yritykset. Noudata näissä kumppanuuksissa sosiaalista vastuullisuutta, etenkin nuoria koskevissa projekteissa. Voit esimerkiksi sponsoroida oleskelutiloja; päivittää julkisia tiloja niin, että ne houkuttelevat nuoria (skeittaus, parkour ja kiipeily); sponsoroida juhlia, tapahtumia, harrastuksia ja kerhoja sekä tukea yhteisöaloitteita, taidehankkeita ja kulttuurihankkeita.
Esimerkkejä Venäjältä:
Novy Urengoj (Gazprom), Nizhny Kuranakh (Polyus Gold), Kirovsk (Phosagro) ja Poljarnyje Zori (Rosatom): Yhtiöt sponsoroivat ilmaisia urheilutiloja yleiseen käyttöön.
Esimerkki Suomesta:
Pyhäjoki (Fennovoima ja Smartwind): Paikalliselle 4H-yhdistykselle sponsoroitiin pehmiskone, jotta nuoret yrittäjät voivat ansaita rahaa myymällä kesäisin jäätelöä.
  • Mainosta avoimia työpaikkoja nuorille. Tämä edesauttaa nuorten kiinnostumista paikallisista työllistymismahdollisuuksista.
Esimerkki Suomesta:
Pyhäjoki (Fennovoima): Vierailut paikallisessa lukiossa kertomassa tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksista.
Esimerkki Venäjältä:
Kirovsk (Phosagro), Nizhny Kuranakh ja Aldan (Polyus Gold), Nerjungri (Yakutugol), Novy Urengoj (Gazprom, Rosneft), Poljarnyje Zori (Rosatom): Alueella toimiva yhtiö tekee yhteistyötä koulun kanssa ja järjestää kursseja, joissa työntekijät kertovat paikallisen päätoimialan perusteista nuorille. Niille, jotka kiinnostuvat aiheesta, voidaan antaa lisäopetusta ja sen jälkeen hankkia alan koulutuksen, minkä ansiosta siirtyminen yhtiön palvelukseen sujuu joustavasti.
  • Tue nuorten mahdollisuuksia saada kesätyötä. Kesätyö on nuorille hyvä keino ansaita rahaa ja tutustua paikalliseen toimialaan.
Esimerkki Suomesta:
Maanlaajuinen (alueen kunnat ja kaupungit): Nuorten työllistymistä tuetaan kesätyösetelillä. Kunta maksaa työnantajalle kesätyösetelin suuruisen summan työntekijän palkasta.
  • Sijoita nuorten sosiaaliseen hyvinvointiin heidän kotipaikkakunnallaan. Tarkista yhtiön sosiaalisen investoinnin linjaukset nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta. Voiko yhtiö parantaa paikallisten nuorten hyvinvointia siten, että kaikki nuoret otetaan huomioon – esimerkiksi järjestämällä avoimen apurahan ohjelmia, joilla tuetaan nuorten aloitteita? Kyseisillä toimilla voidaan edistää tasa-arvoa yhtiöissä työskentelevien ja työskentelemättömien nuorten välillä (epätasa-arvo on erityisen suurta kaasu- ja ydinvoimateollisuudessa). Hyvinvointia tulisi edistää yhteistyössä kunnan, nuorisovaltuuston, paikallisen nuorisoparlamentin ja muiden sidosryhmien kanssa. Erään Nizhnyi Kuranakhissa asuvan nuoren sanoin: “Parempi kun eivät hankkisi kaupunkiin superstaraa konsertoimaan, vaan pyörittäisivät mieluummin nuorisotilaa vuoden ajan.”
Esimerkki Venäjältä:

Revda (LGOK): Nuorisoaloitteen pohjalta yhtiö ja kunta tarjoavat “toinen kerros”-nimisen tilan ilmaiseksi ja kattavat myös muut yhteisökulut. Kyseessä on nuorten itseorganisoima aloite, joka ei liity yhtiöön, ja tila on avoin kaikille paikallisille asukkaille.