Uutisia

Onko yhteiskunnallisten yritysten aika?

« Takaisin26.9.2019 11:01

Valtakunnallinen strategia yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytyksistä on luvattu tehdä vuodelle 2020. Miten Lappi voi olla tätä edistämässä?

Olen tehnyt kehittäjänä työtä Rovaniemellä lähes 10 vuotta; ottanut selvää, tutkinut ja mallittanut parannuksia Rovaniemen ja Lapin työmarkkinoille. Vaikka olen tehnyt työtä erikoisesti maahanmuuttajille, sopivat havainnot myös suomalaisten pitkäaikaistyöttömien työn saantiin.

Yksi hankkeemme tulos on malli, jota työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee ensi vuonna. Luvassa on strategian laatiminen yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi.

Ideamme on, että työttömien itsensä perustamat yritykset, kuten osuuskunnat, saisivat alkuun kehittämistuen. Pitkäaikaistyöttömät ja heidän perustamansa osuuskunta täyttäisi sosiaaliset tavoitteet, joita kunnat voisivat kokeilla ja kehittää omaan kuntaansa sopivan yhteiskunnallisen yrityksen aktiivisen työn mallin.

Yritykset haluavat auttaa yhteiskunnallista osuuskuntatoimintaa, mutta moni yrittäjä näkee sen kunnan vastuulla olevaksi asiaksi. Yrittäjien mielestä he ovat jo tekemässä yhteiskunnallista työtä maksamalla korkeaa veroa, kuten työnantajaveroa, arvonlisäveroa, yhteisö- ja muuta veroa. Olen samaa mieltä yrittäjien kanssa. Myös Aim2Work- hankkeeseen osallistuneet 60-70 ihmistä ovat samaa mieltä: pitkäaikaistyöttömät ja maahanmuuttajien työllistyminen on kuntien vastuulla.

Rovaniemi maksaa vuosittain viisi miljoonaa euroa sakkoa siitä, ettei työllistä pitkäaikaistyöttömiä. Voiko kunta antaa tuosta summasta osan yhteiskunnallisten yritysten kokeilutoimintaan, jotta ne pääsisivät nostamaan ihmisiä kohti työelämää ja samalla laskemaan työmarkkinatuesta aiheutuvia kuluja?

Työperäinen maahanmuutto kasvaa lähivuosina. Maahanmuuttajien kotoutumiseen ja työllisyyden edistämiseen on tarkoitus tulla uusia toimia, näin uusi maan hallitus ensi vuoden budjetissaan lupaa. Syntyy kuntien moniammatillisia osaamiskeskuksia, maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapisteitä, laaditaan työelämän monimuotoisuusohjelma maahanmuuttajia koskevan rekrytoinnin tueksi. Olisiko hyvä, jos saisimme tässä yhteiskunnallisen työosuuskunnan kotouttavaksi tahoksi, jolta kaupunki ostaa kotoutumispalveluna maahanmuuttajan kielitaidon kehittymistä työn ja tekemiseen kautta?

Eräs lappilainen yrittäjä on sitä mieltä, että kaikki peruspalvelut pitäisi siirtää voittoa tavoittelemattomien osuuskuntien hoidettavaksi, jotta kohderyhmät saisivat oikeudenmukaiset palvelut. Näin esimerkiksi vanhusten palvelut, kotouttamispalvelut ja päiväkodit saataisiin tuottamaan hyvää palvelua, jossa ei ole kysymys voitosta.

Nafisa Yeasmin

Projektipäällikkö

Arktinen Keskus

25.9.2019 Lapin Kansa Onko yhteiskunnallisten yritysten aika Nafisa Y.jpgLapin Kansa 25.9.2019