Uutisia
 
Kuva Rovaniemen liikenteestä. Kuvaaja Risto Viitanen.

Kestävän kehityksen tutkimusryhmä on nyt Pohjoinen poliittinen talous

8.1.2019 13:56

Arktisen keskuksen Kestävän kehityksen tutkimusryhmä vaihtaa nimensä. Vuoden 2019 alusta alkaen tutkimusryhmä on nimeltään Pohjoinen poliittinen talous. Nimi on ollut käytössä Kestävän kehityksen tutkimusryhmän yhden tutkimustiimin nimenä vuodesta 2010 lähtien.

– Kestävä kehitys on hyvin laaja käsite, jota tutkimuksemme edistää jatkossakin. Pohjoinen poliittinen talous kertoo kuitenkin paremmin siitä, mihin tutkimuksemme keskittyy, kertoo ryhmää johtava tutkimusprofessori Monica Tennberg.

Poliittisen talouden tutkimus tarkastelee vallan, vaurauden ja hyvinvoinnin välisiä suhteita. Ryhmässä tehtävä tutkimus on yhteiskuntatieteellistä ja se keskittyy erityisesti Euroopan arktiseen alueeseen ja sen arkeen. Tutkimus tarkastelee Euroopan arktisen alueen ilmastollisia, ympäristöllisiä ja sosio-ekonomisia muutoksia, muutosten yhteiskunnallisia vaikutuksia sekä muutoksiin sopeutumista. Keskiössä ovat muutoksiin liittyvät yhteiskunnalliset käsitykset ja niiden poliittisuus.

– Tämänhetkisiä tutkimusteemoja ovat esimerkiksi arktinen energia- ja ilmastopolitiikka, yritysten yhteiskuntavastuu Barentsin alueella, kansalaisten osallistuminen suuriin kehitysprojekteihin ja arktista aluetta koskevan tiedon politiikka, Tennberg kertoo.

Tutkimusryhmä viimeistelee parhaillaan yhteistä kirjaa, joka käsittelee yhteiskunnallista ja kulttuurista kestävyyttä arktisella alueella. Tutkimusryhmä toimii yhteistyöverkostona, jonka jäsenet työskentelevät Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa ja eri tiedekunnissa Lapin ja Itä-Suomen yliopistoissa.

Lisätietoja:

Tutkimusryhmän verkkosivut: https://www.arcticcentre.org/FI/tutkimus/pohjoinen-poliittinen-talous
Northern political economy -blogi: https://www.arcticcentre.org/EN/research/northern-political-economy/Blog

Tutkimusprofessori Monica Tennberg
040 019 2005, monica.tennberg(at)ulapland.fi

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK