ArCticles - Arctic Centre Papers

Presidentti Trump ei voi nyt irtisanoutua Pariisin ilmastosopimuksesta

Timo-Koivurova-photo-Muotka.jpg

Timo Koivurova
2.6.2017

Eilen kuulimme jo pitkään odotetun vastauksen kysymykseen, mikä on presidentti Trumpin suhde Pariisin ilmastosopimukseen. Hän ilmoitti, että Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta. Vaikka Trump olisi pitänyt Yhdysvallat sopimuksen jäsenenä, hän olisi joka tapauksessa sen velvoitteita rikkonut: tähänastiset toimet todistavat tämän.

Vaikka Trump sanoi irtautuvansa Pariisin ilmastosopimuksesta, Yhdysvallat on edelleen YK:n ilmastopuiteyleissopimuksen jäsen. Eikä hän voi Pariisin sopimuksestakaan noin vain irtautua. Osapuoli voi irtisanoa sopimuksen vasta kolmen vuoden kuluttua siitä päivästä, jona sopimus on tullut voimaan kyseisen osapuolen osalta. Eli Trump voi irtisanoa Yhdysvallat Pariisin sopimuksesta vasta marraskuussa 2019. Siihen asti se on sopimuksen osapuoli. Ja tämä irtisanoutuminen tulee voimaan vasta vuoden kuluttua siitä päivästä, jona tallettaja on vastaanottanut irtisanomista koskevan ilmoituksen – eli marraskuussa 2020. Tällöin Yhdysvalloissa on jo uudet presidentinvaalit.

Trumpin päätös tuo ongelmia myös Arktisen neuvoston työhön, jossa Suomi on nyt puheenjohtajana. Suuri osa Arktisen neuvoston työstä suuntautuu ilmastonmuutoksen tutkimiseen, sen hillitsemiseen ja sen seurauksiin varautumiseen ja sopeutumiseen alueella. Miten Yhdysvallat nyt osallistuu tähän työhön Arktisen neuvoston toiminnassa?

Timo Koivurova
Arktisen keskuksen johtaja

  

All ArCticles >>

 Back to ArCticles frontpage >>