Kaikuja Arktikselta – Arctic Echoes

Ilmastonmuutos tuhoaa meidät - onko enää mitään tehtävissä?

16.5.2018 8:30

Osa ilmastonmuutoksen parissa työskentelevistä luonnontieteilijöistä on menettänyt uskonsa siihen, että ilmastonmuutosta voitaisiin torjua poliittisin päätöksin. Onko tämä koko totuus?

Ilmastonmuutos aiheuttaa sääilmiöiden äärevöitymistä eri puolilla maailmaa eri tavoin. Runsasta lumentulo meillä, lisääntyneitä hirmumyrskyjä toisaalla. Ilmastonmuutos näyttää myös äärevöittävän näkemyksiä siitä, mitä voimme sille enää tehdä. Tiedämme, että jo ilmakehään päästetyt kasvihuonekaasut lämmittävät ja muuttavat ilmastoamme vielä pitkään, vaikka lopettaisimme niiden päästämisen nyt ja heti. Tällä hetkellä päästöt vain jatkavat nousuaan. Voimmeko tehdä enää mitään ilmastonmuutoksen torjumiseksi?

Tohtori Mayer Hillman lataa tiukkaa tekstiä Guardianin haastattelussa. Hänen mukaansa meidän pitää hyväksyä, että ilmastonmuutoksen takia suuri osa elämää tuhoutuu maapallolta – myös me ihmiset. Hän ei myöskään usko, että olisi mitään järkeä ylläpitää toivoa. Itse asiassa hän suosittelee päinvastaista: lopettakaamme toivon ylläpitäminen! Tulemme tuhoutumaan. Kun myönnämme sen, että olemme tuhoon tuomittuja, voimme myös herätä. Hänen mielestään hyväksymällä tuhon, me voisimme ihmiskuntana myös herätä, kuten ihminen, jolle kerrotaan, että hän kuolee. Vasta kun myönnämme, että olemme parantumattomasti sairaita, alamme toimia, kuten ihminen, jolle kerrotaan, että viikatemies on lähestymässä. Alamme pidentää elämäämme. Alamme oikeasti torjumaan ilmastonmuutosta.

Hillmanin näkemykset eivät ole tieteen valtavirtaa. On kuitenkin totta, että useat ilmastonmuutoksen parissa työskentelevät luonnontieteilijät ovat menettäneet uskonsa siihen, että ilmastonmuutosta voitaisiin torjua poliittisin päätöksin. Monet kokevat, että meidän on pakko alkaa miettiä muita keinoja. Yksi keskeinen keino on suunnitelmallinen ilmaston muuttaminen tekniikan keinoin eli ilmastonmuokkaus.

Arktisen keskuksen jäätutkijat professori John C. Moore ja tohtori Rupert Gladstone julkaisivat kollegoidensa kanssa kommenttiartikkelin Nature-lehdessä yhdestä tällaisesta mahdollisuudesta. Sulaessaan napajäätiköt nostavat merenpintaa kaikkialla, ja heidän mukaansa voisimme ostaa aikaa estämällä Grönlannin ja Etelämantereen jäähyllyjen pääsyn valtamereen. Tutkijat esittävät kommenttiartikkelissaan erilaisia keinoja tämän toteuttamiseen.

Tieteilijöiden valtavirran lähestymistapa on mielestäni oikea. Poliittisiin prosesseihin pitää panostaa, mutta ilmastonmuokkauksen menetelmiä pitää myös tutkia. Ei ilmastonmuutoksen torjunta ole niin kankeaa, kuin pelkästään Trumpia, Putinia ja Xitä seuraamalla voisi olettaa. Vaikka esimerkiksi Trump irtisanoi Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta, Yhdysvalloissa tehdään koko ajan työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi niin osavaltioissa, kaupungeissa kuin yrityksissäkin. Ilmastonmuutoskanteet hallituksia vastaan ovat lisääntyneet todella nopeasti.

Ei peli todellakaan ole pelattu. Toivoa on!

Kommentit

Lisää kommentti
Joe DiMento 18.5.2018 13:11
Very well stated Dear Timo. The idea of giving up may have some value as a provocative message but the risks of this kind of communication seem serious.

Kiitos and Warm wishes,

joe
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK